Германският канцлер Ангела Меркел призова за солидарност и сътрудничество в рамките на Европейския съюз по време на изказване пред Бундестага, докато Германия се подготвя да поеме председателството на Съвета на ЕС.

 Меркел заяви, че е възмутена от ранните „националистически“ подходи към пандемията, че Европа трябва да работи заедно.

„Европа се нуждае от нас, както ние се нуждаем от Европа“, каза Меркел и добави, че това не е просто исторически проект, а такъв, който „ни води в бъдещето“.

 Тя призова европейските държави-членки да "направят компромис" в реч, дадена само един ден преди европейската среща на върха.

 Меркел се надява на споразумение между колегите си европейски лидери за план за възстановяване на COVID-19 до лятната почивка.

 Предложението има фонд от 750 милиарда евро, който включва 500 милиарда евро безвъзмездни средства и 250 милиарда евро за заеми на държавите-членки.

 Но някои лидери на ЕС имат опасения относно фонда, тъй като той изисква обединяване на дълга с други страни.

 "Не трябва да позволяваме на пандемията да доведе до разпадане на икономическите перспективи на страните-членки на ЕС, отслабване на вътрешния пазар, основен елемент на Европа", каза Меркел.

 "Ние ще работим решително срещу опасността от постоянен дълбок разрив в Европа."

 Германия ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 юли в момент, когато ЕС е изправен пред „най-голямото предизвикателство в своята история“, заяви Меркел.

 Приоритети на председателството на Германия в Съвета

 Германският канцлер също определи приоритети за шестте месеца на председателството на Германия в Съвета на ЕС.

 Меркел заяви, че подкрепя „Зелена сделка“  за климата. Освен това тя призова Европа да стане технологично и цифрово суверенна.

 Германското председателство на Съвета на ЕС също ще се съсредоточи върху външната политика.

 Меркел заяви, че светът се нуждае от „силния глас на Европа за защита на човешкото достойнство, демокрация и свобода“.

 Това включва по-нататъшно партньорство с африканските държави и „отворен диалог“ относно правовата държава и защитата на климата с Китай.