По време на неотдавнашните си археологически разкопки в Обединеното кралство експерти се натъкнаха на останките на 240 възрастни и деца на мястото на бивш универсален магазин, затворен през 2013 г., който се намирал над 600-годишен средновековен манастир, пише Daily Mail.

Експерти са открили стотици скелети в древно гробище в мистериозния манастир на Светия Спасител в Хавърфордуест, Пембрукшър, основан от Доминиканския орден на монасите около 1256 г.

цял екран
Около половината от откритите останки са на деца

Костите бяха открити за първи път на мястото преди няколко месеца от строителни работници, които полагаха основите на проект за преустройство на бивш универсален магазин, който беше затворен през 2013 г. Експертите обаче започнаха разкопки едва сега, в резултат на което откриха средновековен манастир на 600 години. В този комплекс са открити читални, конюшни и дори болница.

Около половината от откритите останки са на деца, което според експерти подчертава високата им смъртност по това време. Що се отнася до възрастните, според учените те са станали жертви на битката, тъй като са имали наранявания на главата, характерни за стрели или мускетни куршуми.

Една от теориите на учените е, че това място е масов гроб след нападението над града на уелския принц Owain Glyndŵr в началото на 15 век.

плочки, изкопи, снимкацял екран
По време на разкопките са открити и плочки и други артефакти.
 

Разкопките също така разкриха керемиди и други артефакти, които сега се съхраняват в близкия изоставен магазин, където се сушат и почистват.

Смята се, че около три века в Хавърфордуест е съществувал манастир на Доминиканския орден. Доминиканците или черните монаси имали различен дневен ред от повечето монашески ордени, тъй като ходели сред населението, проповядвайки, молейки се и преподавайки.

Превод: GlasNews