На 53 г. почина генералният директор на организация „Репортери без граници“ Кристоф Делоар, съобщиха от неправителствената организация.

Делоар е начело на асоциацията, която защитава свободата на словото по света, от 2012 г.

Починал е от раково заболяване, уточняват от „Репортери без граници“.

„Кристоф Делоар ръководеше организацията в ключов момент за правото на информация. Неговият принос за защитата на това основно право е значителен“, обяви журналистът Пиер Аски, председател на борда на директорите на организацията.

„Журналистиката беше борбата на живота му, която той водеше с непоколебима убеденост“, подчертават от неправителствената организация.

Преди да поеме ръководството на „Репортери без граници“, Делоар ръководи Центъра за обучение на журналисти в Париж, едно от водещите френски училища по журналистика.

От 1998 г. до 2007 г. работи и в списание „Поан“, в отделите за общество и политика като разследващ репортер. Преди това е работил за телевизионните канали А Ер Те Е и Те Еф 1, съобщи БТВ.

Делоар пътуваше непрекъснато до Украйна, Турция, Африка и други места, за да лобира пред правителствата да защитават журналистите, които са в затвора или се намират в опасност.