Ракетата, която падна в полското село Пшеводов на 15 ноември 2022 г., е на украинска противовъздушна отбрана. Полските следователи, разследващи този инцидент, стигнаха до това заключение, съобщи Rzeczpospolita.

Лукаш Лапчински, говорител на Националната прокуратура, потвърди, че са получили експертния доклад, но поради неговата секретност не разкриват съдържанието му. Той също така добави, че в момента тяхната разследваща работа в страната е приключила и те очакват отговор на искане за правна помощ от Украйна.

Полските журналисти отбелязват, че заключението на експерта се основава на множество източници и включва сложни секретни заключения на националните служби, а също така се основава на данни от Военнотехническия институт по оръжия, чиито специалисти са работили на мястото на ракетната катастрофа.

Според това заключение ракетата, паднала в село Пшеводов, е противоракета С-300 5-W-55, руско производство. Прокуратурата също така твърди, че мястото, от което е изстреляна украинската противовъздушна отбрана, е известно и това място се охранява внимателно.

Представители на следствието изключват възможността ракетата да е изстреляна от територията на Русия или Беларус, тъй като обсегът на тази ракета не би й позволил да достигне до полското село от посочените места. Така стигнаха до извода, че ракетата е изстреляна от украинска територия.

В същото време журналистите твърдят за предполагаема липса на сътрудничество от страна на Украйна, която „все още не е предоставила на Полша никакви материали“.

Припомняме, на 15 ноември 2022 г. по време на масирани ракетни атаки срещу Украйна две ракети паднаха в село Пшеводов, Люблинско войводство, Полша.

В резултат на този инцидент загинаха двама души : 60-годишният Богуслав Вос и 62-годишният Богдан Чупек, които работеха в местно земеделско предприятие. Мъжете бяха приятели от много десетилетия и за съжаление починаха заедно.

И Полша призна: Ракетата е на украинската ПВО

НАТО: Изстреляната ракета в Полша е на Украйна, но виновна е Русия НА ЖИВО