Общинският съвет на Прага призова чешкото правителство да договори връщането на част от парк ''Стромовка'', където се намира руското посолство.

Според кмета на район ''Прага -VII" Ян Чижински руснаците незаконно са окупирали мястото през 1967 г. и са разширили територията на посолството без да имат право.

''53-годишната окупацията на част от ''Стромовка'' от Руската федерация най-накрая трябва да приключи'', написа той в Twitter.

''Ще преговаряме с правителството, защото земята е собственост на дипломатическата служба, която от своя страна ще реши какво ще се случи. В момента имотът не се използва както трябва. Жалбата ще бъде внесена днес", каза кметът на Прага Зденек Хржиб, цитиран от онлайн изданието IRozhlas.

Около половин хектар от мястото, на което се намира руското посолство в момента, е собственост на Чешката република. По време на инвазията на страните от Варшавския договор през 1968 г. войниците на ССР окупират ''Стромовка'', където лагеруват и използват парка като база.

"Районът на посолството на Съветския съюз след това се разшири за постоянно и напускането на окупационните сили през 1990 и 1991 г. не промени нищо. Целта на предложената резолюция е да се възстанови размерът на посолството на Руската федерация'', се казва в доклада до общинските съветници.

Причината за това по всяка вероятност е разразилият се в събота дипломатически скандал между Русия и Чехия. Премиерът Андрей Бабиш и външният министър Ян Хамачек обявиха, че Прага експулсира 18 руски дипломати като отговор на разкрития, че руски разузнавачи от ГРУ са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси край Злин през октомври 2014 г., при която загинаха двама души. По-късно стана ясно, че българската връзка в случая е Емилиян Гебрев.

Чехия потвърди официално: Взривените оръжия са били за българинът Гебрев

Заляха стените на руското посолство в Прага с кетчуп! 7 души са задържани