Останките на повече от 100 пациенти от психиатрични болници, екзекутирани от нацистите по време на Втората световна война, бяха открити в масов гроб в Полша.

Зловещото откритие е направено в полета близо до малкия град Хойнице в район, наречен от археолозите Долината на смъртта поради големия брой екзекуции на цивилни в района по време на войната.

Разследващите смятат, че откритите жертви са били пациенти от близката психиатрична болница, разстреляни от германците в края на октомври 1939 г., съобщава Daily Mail.

Масов гроб в ПолшаЦял екран
Масов гроб в ПолшаЦял екран
Масов гроб в ПолшаЦял екран
Масов гроб в Полша

Находката беше наречена "уникална" и "единствена по рода си". Според водещия археолог Дейвид Кобиалка това е първото археологическо откритие на масов гроб на психиатрични пациенти, убити от нацистите през 1939 г. като част от кампанията за принудителна евтаназия T-4 Aktion.

„Знаем, че са били убити просто по пижами, в гроба са открити само копчета, никакви други лични вещи, както и гилзи и куршуми, които днес успяхме да разкопаем. По исторически данни 218 души са били екзекутирани за няколко дни, а телата им били скрити в масов гроб”, каза археологът.

Масов гроб в ПолшаЦял екран
Масов гроб в Полша

Според него през 1939 г. на няколко места в Померания са убити болни. Почти всички тези места са унищожени през втората половина на 1944 г.

Единственият известен оцелял гроб е този. Уникална, единствена по рода си вещ, обясни археологът.

Нацистите разстрелват ПолшаЦял екран
Екзекуция, извършена от нацистите в Полша
Екзекуции на нацисти в ПолшаЦял екран
Екзекуция на пациенти в Полша
Останките на екзекутираните нацисти в ПолшаЦял екран
Останките на екзекутираните нацисти в Полша

Нацистите инициираха проекта Aktion T-4 през октомври 1939 г. по решение на Адолф Хитлер за унищожаване на онези, които се смятаха за неизлечимо болни.

Кампанията за масови убийства започва в нацистка Германия, но бързо се разпространява в окупираната от нацистите Полша след нахлуването на Хитлер през септември 1939 г.