Подразделение на руските специални части в Черниговска област в Северна Украйна плени група модернизирани танкове от НАТО. Eкипажите са се оттеглили без съпротива, става ясно от видео, публикувано от руското министерство на отбраната.

Видеото показва група от четири украински танка Т-64БВ, изоставени от екипажите си. На кадрите се виждат боеприпасите вътре в танка, заредени в автомата на товарача. Бойните машини нямат видими повреди.

ЮНЕСКО: Поне 53 културни обекта са били повредени или разрушени от войната в Украйна

Според руското министерство на отбраната, за разлика от основните бойни машини, тези украински танкове са оборудвани с нощни термовизионни мерници и устройства за наблюдение, както и с комуникационно и навигационно оборудване от НАТО.

На разузнавателната група е възложена да извърши разузнаване на участък от терена на магистрала Чернигов-Гомел. По време на разузнаването беше разкрито местоположението на две единици танкове Т-64БВ. Екипажът на танковете не е оказал съпротива - те са се оттеглили.

Украински военни хеликоптери удариха петролна база в руски град ВИДЕО

“Това оборудване е доставено на пункт за временно разполагане“, коментира войник от групата на специалните части.

Военният добавя, че превозните средства са напълно въоръжени и готови за употреба, информира novini.bg. По думите му части на руските въоръжени сили са се укрепили на магистралата в стратегически важното направление Чернигов-Гомел, което е дало възможност за безпрепятствено транспортиране на товари и военна техника.