Снайперистка с цели 40 убити на нейно име е била заловена от силите на Украйна, след като другарите й я изоставили на бойното поле.

За Ирина Старикова – с кодово име Багира, се знае, че е от Сърбия и е издирвана от украинските сили още от 2014 година.

Днес тя най-накрая е била заловена и са разпространени нейни снимки.

Според местните медии Старикова, която е разведена и има две деца, е отговорна за 40 убити украинци, включително и цивилни, пише "Дейли мейл".

Старикова заявила, че нейните бойни другари я изоставили, знаейки че е ранена, въпреки че имали възможност да я вземат. Явно смятали, че ще умре от получените рани.

Смъртоносната снайперистка се сражава срещу правителството на Киев, на страната на сепаратистите в Донецк, още от старта на конфликта преди 8 години.

Старикова се нарежда до имената на други успешни жени, които се сражават като снайперисти, а някогашният СССР има огромен опит в този тип борба.

По време на Втората световна война съветската власт изпраща много жени в подобни военни части.

Най-успешна се оказва Людмила Павличенко, която има 309 потвърдени жертви, което води и до страшния й прякор "Госпожа Смърт". След успешната й дейност още през 1942 година е изтеглена от фронта, като бива използвана за пропагандните цели на СССР.

Повечето от останалите й колежки са завършили Централното женско училище за снайперистки тернировки, в което били обучавани от снайперистки, ветерани от Испанката гражданска война.

Смята се, че с комбинираните усилия на ученици и учители са унищожени около 12 000 германски войници по време на войната.

Превод: GlasNews.bg