39 акта за нарушения има фирмата “Кумас транс”, чиито камиони и 35 шофьори бяха задържани в Белгия от тамошните власти.

От министерството на транспорта, че Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” е извършила проверка на регистрираната в Търговище компания. Тя има лиценз от 2015 г. Към момента 3 от камионите ѝ не са минали на периодичен технически преглед, 4-ма от шофьорите ѝ нямат валидно удостоверение за психологическа годност, а 7 не притежават карта за квалификация на водача.

След координирани действия на инспекционните служби в сътрудничество с федералната полиция и прокуратурата на Белгия, над 35 български шофьори са били блокирани в Тесендерло. След цял ден разпити всички превозни средства на фирмата “Кумас транс” са иззети, а шофьорите са настанени в близкия хотел. Това съобщи синдикатът BTB-ABVV на страницата си.

В неделя следобед от организацията са се свързали с един от шофьорите. Той е разказал, че сутринта инспекционните служби и полицията са нахлули в централата на фирмата, където са паркирани и камионите им. “Всички шофьори, които си почиваха през уикенда в Тесендерло, са блокирани. Камионите им са задържани и те не могат да работят”, казва Франк Морелс, председател на BTB-ABVV. Той съобщи още, че те нямат пари или превоз, за да се върнат в България.

Нашенските тираджии, изхвърлени от камионите им в Белгия, се прибират. Кой им помогна?

Пред синдиката всички шофьори разказали една и съща история. Пристигат в Белгия с българския си камион или със собствена кола, ако трябва да карат белгийски тир. Всеки шофьор има български договор, докато неговият работодател е активен в Белгия, а у нас има само една пощенска кутия. Следователно, всеки шофьор има право на белгийска заплата и условия на труд, смятат от синдиката. (Според пакета за мобилност, известен като пакета “Макрон”, когато един шофьор престоява в определена страна, без да се връща често в родината си, то възнаграждението му трябва да отговаря на приемащата държава), припомня "24 часа". Шофьорите разказвали още, че почти всички имали да получават две заплати.

Справка в Търговския регистър показва, че “Кумас транс” е регистрирана в Търговище, кв. “Въбел”, ул. “Хан Аспарух”. Управител е Тунджай Кумас, белгийски гражданин. Съдружници са му Исмаил Кумас, също белгийски гражданин, и Ведат Сунман от Турция. Става ясно, че дестинациите им в ЕС са Белгия - Нидерландия - Германия - Великобритания - Франция; Белгия - Нидерландия - Германия - Франция - България и обратно. Вози между България и Румъния и вътре в страната ни, както и извършва превози между България и Турция.

35 български тираджии свалени от камионите им в Белгия. Защо?

Информирани припомнят, че съвсем скоро е правена проверка на друга фирма от Кърджали в сътрудничество с нидерландските власти. В този случай е била регистрирана - пак от турски граждани, фирма в България, в Нидерландия същите хора са регистрирали друга фирма, наемали у нас шофьори, които имат договор с българската, която пък сключва договор с холандската. Проблемът се появявал, когато българските шофьори и камионите им престоявали дълго в чужда държава - тогава те трябва да получават заплатите в съответната страна и да се плащат осигуровки върху нея.