Британецът Ейдън Аслин, който беше заловен от "ДНР" и осъден на смърт от съд в Донецк, предупреди близките си, че ще бъде разстрелян.

Това съобщава британското издание The Telegraph.

В сряда, 23 юни, семейството на Аслин каза, че са говорили с него по телефона. В разговор той споменал, че похитителите му са му казали, че „времето му изтича“.

Окупаторите също го информирали, че Обединеното кралство все още не е направило опит за преговори и му казали да очаква екзекуция чрез разстрел.

„Без думи, просто без думи, сигурно е най-лошият кошмар за всеки, когато член на семейството ви е заплашен по този начин. Ейдън беше много разстроен, когато се обади на майка си тази сутрин. Изводът е, че Ейдън каза, че „ДНР“ го информира, „че никой от Обединеното кралство не е осъществил контакт и че той ще бъде екзекутиран. Трябва да вярвам на това, което Ейдън ни каза, че ако „ДНР“ не получи никакъв отговор, те ще го екзекутират. Надявам се, че това не е вярно “, каза Памела Хол, бабата на Аслин.

Осъден на екзекуция: историята на пленените британски военни от "ДНР"

Както съобщи УНИАН, на 9 юни руски държавни медии съобщиха, че двама британски граждани, 28-годишният Ейдън Аслин и 48-годишният Шон Пинер, са били изправени пред съд на контролирана от Русия територия в Донецк, където са признати за виновни за наемничество и действия, насочени към завземане на властта и сваляне на т.нар. конституционен ред на "ДНР".

Съобщава се, че са  осъдени на смърт заедно с марокански гражданин Саудун Брахим.

Осъдени на екзекуция: историята на заловените британски военни от "ДНР" / УНИАН колаж

Аслин и Пинер бяха заловени в обсадения град Мариупол през април. Това се случи, след като частта им, която задържа руската армия в продължение на 48 дни, се предаде.

Извънредно: Осъдиха на смърт британци, заловени в Украйна

Аслин е в морската пехота на Нюарк, а Пинер е бивш британски войник в Кралския английски полк. Двамата се преместили в Украйна през 2018 г. и подписали военни договори с украинската армия. Семейството на Брахим Саадун съобщи, че той се е записал като войник по договор в украинската армия през 2021 г. Противно на това, Руската федерация нарича изпълнителите „наемници“. 

Лидерът на "ДНР" Денис Пушилин се усъмни в перспективата за прехвърлянето им в Украйна като част от обмена.

„Първо трябва да се ръководя от решението на съда, което беше прието. Въз основа на естеството на тези членове, тези престъпления, които са извършили, не виждам основания и предпоставки за помилването им“, каза той миналата седмица и добави, че съдът "наложи абсолютно справедливо наказание" на трима бойци.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че за да спаси британците, Обединеното кралство трябва да проведе диалог с "ДНР".

Британският външен министър Лиз Тръс осъди решението на бойците на "ДНР" да убият трима чуждестранни доброволци, които защитаваха Украйна от руски окупатори. Тя подчерта, че чужденците са военнопленници.

Превод: GlasNews