Полша може напълно да затвори границата с Украйна. Това заяви полският премиер Доналд Туск, предаде ПАП в услугата за микроблогинг X. Страните обсъждат затварянето на общата граница. Той нарече това решение временно.

Ръководителят на полското правителство, както съобщава Tysol, каза на пресконференция, че този брой ще включва по-специално темата на неговите преговори със земеделските производители, насрочени за четвъртък. Той припомни, че Полша има положителен търговски баланс с Украйна.

„Готов съм да вземам трудни решения“, каза Туск.

Той отбеляза, че консултациите с Киев винаги продължават, когато става въпрос за границата с Украйна, за да няма излишно напрежение. Трябва да се търси дългосрочно решение, каза той.

Фермерски протести в Полша

Полските фермери, участници в така наречения „звезден марш“ до столицата на страната, във вторник, 27 февруари, организираха мащабен протест срещу политиките на ЕС и вноса на селскостопански продукти от Украйна. Те настояват полското правителство да ограничи вноса на украински селскостопански продукти и оттеглянето на Полша от Европейската зелена сделка, която им налага редица ограничения. Протестиращите блокираха пътища и улици в центъра на столицата, а също така запалиха огньове и факли на площад Дефилад, въпреки че организаторите заявиха, че шествието ще бъде мирно.

Фермери в Полша призоваха Путин да се "разправи с Украйна и Брюксел"

В петък, 23 февруари, на железопътния пункт Дорогуск неизвестни повредиха люковете на украински камиони със зърно, превозващи рапица. Товарът е бил транзит през Полша за Хамбург, Германия. Ръководителят на Министерството на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков призова за намиране и наказване на виновните.

Неидентифицирани лица изхвърлиха 160 тона украинска царевица от влак в Полша