Би било приемливо украинските сили да използват западни оръжия, за да атакуват военни цели на руска земя. Ударите за прекъсване на доставките са "напълно легитимни". Това заяви министърът на въоръжените сили на Великобритания Джеймс Хипи, цитиран от BBC.

"Факт е, че Украйна беше суверенна държава, която живееше мирно в своите граници, а след това друга държава реши да наруши тези граници и да изпрати 130 000 войници там. Това бележи началото на войната между Украйна и Русия и във войната , Украйна трябва да нанесе удар дълбоко в противника, за да атакува неговите логистични линии, доставки на гориво, складове за боеприпаси и това е част от войната", каза Хипи.

Според него "е напълно законно Украйна да се цели дълбоко в Русия, за да наруши логистиката, която, ако не бъде нарушена, би допринесла пряко за смъртта и кланетата на украинска земя".

Припомняме, че на 1 април стана известно, че възникна пожар в петролна база в руския град Белгород. Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи за двама пострадали при пожара - това са работници на петролната база.

Подобен инцидент се случи в нощта на 25 април в руския град Брянск - запали се нефтобаза. Местни жители казаха, че са чули експлозии. Във връзка с инцидента в Брянск бе извършена частична евакуация на живеещите наблизо хора.

Разбира се, във всеки един от тези случаи, по един или друг начин, руските власти се опитаха да обвинят Украйна, а в социалните мрежи гражданите на Руската федерация изразиха значително недовлство. Засега Украйна не е потвърдила участието си в тези инциденти, отбелязва УНИАН.

Съветникът на украинския президент Алексий Арестович е заявил че пожарът на петролните складове край Брянск в Русия може да е знак за начало на партизанска война там.

В тази връзка Арестович, коментирайки ситуацията в Брянск, отбеляза, че напоследък в Русия се извършват атаки срещу военните окръжия. Това според него можело да показва началото на партизанска война.

"В Русия не е ясно какво се случва. В Усурийск гори военна база, горят военни окръжия, горят военни университети (той има предвид пожара на института на Въздушно-космическите войски в град Твер, някои складове, къщи на губернаторите. Имам чувството, че е започнала партизанска война в Русия. Особено това с военните окръжия - хората не искат да служат в армията и затова ги палят," каза Арестович.