В Ню Йорк се проведе среща между външните министри на Украйна Дмитро Кулеба , Полша Збигнев Рау и Великобритания Джеймс Клевърли. Министрите се срещнаха в тристранния формат на Украйна, Полша и Обединеното кралство, който беше основан тази година в Киев. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи на Украйна.

Ръководителите на дипломациите координираха стъпките за противодействие на руската агресия в контекста на обявяването на частична мобилизация на руснаците за продължаване на войната на Руската федерация срещу Украйна.

След срещата министрите приеха съвместно изявление:

Министрите се съгласиха:

- да продължи твърдата подкрепа на Украйна от Полша и Великобритания в противодействието на руската агресия до победата на Украйна;

- разработване на предложения за дългосрочна подкрепа за Украйна, за да й помогне да предотврати и отблъсне бъдещи атаки;

- да развива тристранното сътрудничество, по-специално за укрепване на отбранителните способности на трите страни и източния фланг на НАТО.

„Министрите осъдиха по-нататъшното мобилизиране на сили в Русия, което само изключва възможността за установяване на мир“, се казва в изявлението.

Прпомняме, на 21 септември Владимир Путин се обърна към народа по федералните телевизионни канали, в което обяви "частична" мобилизация в Русия и "подкрепа" за референдумите в окупираните територии.

Превод: GlasNews