Украинските бойци в обсадения металургичен комбинат "Азовстал" в Мариупол, последното гнездо на украинска съпротива срещу руските сили в града, се зарекоха да продължат да се бият, докато са още живи.

"Ще продължим да се бием, докато сме още живи, за да отблъснем руските окупатори", каза на онлайн пресконференция капитан Святослав Паламар, заместник-командир на украинския полк "Азов".

"Нямаме много време, подложени сме на ожесточен обстрел", каза той и призова международната общност да помогне за евакуирането на ранените войници от комбината в Мариупол.

Зеленски публикува емоционално видеообръщение

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски каза, че злото се е завърнало в Украйна. Той заяви това в емоционалното си видео обръщение по случай 8 май, Деня на победата, на който Европа отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзниците във Втората световна война.

Животът, за който войниците се сражаваха в онази война, приключи на 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна, каза украинският президент. "Злото се завърна. Отново!", каза Зеленски и добави: "В различна форма, под различни лозунги, но със същите цели", заяви той.

Зеленски подчерта, че Украйна и нейните съюзници ще победят. "Злото не може да остане ненаказано, то не може да се скрие в бункер", каза той.