Унгарският премиер Виктор Орбан на закрито заседание, което се проведе на 10 септември, каза, че ще се опита да попречи на Европейския съюз да удължи санкциите срещу Русия с още шест месеца и че войната в Украйна ще продължи още 8 години. В резултат Украйна, според него, ще загуби от една трета до половината от територията си. Подробностите за тайната среща в унгарското село Кеч предава сега Szabad Europa.

Закритата среща, на която присъстваха самият Виктор Орбан, членове на унгарското правителство, както и представители на местната власт, беше организирана от партията Фидес, оглавявана от премиера на Унгария. Като се има предвид, че тази среща е строго секретна, изданието разполага само с информация, получена от думите на участниците в закритото събитие.

Един от акцентите на срещата, според унгарските медии, е била дискусията за войната в Украйна. Орбан каза, че вярва, че войната с Русия ще продължи до 2030 г. и в крайна сметка Украйна ще загуби ако не половината, то една трета от територията си. Според премиера на Унгария тази война можеше да остане локален конфликт, ако не беше намесата на западните държави. А с налагането на санкции срещу Русия, според Орбан, ЕС само влошава нещата за себе си.

Според прогнозата на Виктор Орбан, заради енергийната криза, причинена от санкциите, до 40% от европейската индустрия може да спре през зимата. Затова Орбан смята, че трябва да се положат всички усилия ЕС да не удължи санкциите срещу Русия с още шест месеца.

Унгарският премиер смята себе си засега за единствения лидер на страна, членка на ЕС, който има такава позиция. Но се надява, че след изборите в Италия в тази страна ще бъде създадено правителство, което да го подкрепи в тази посока. Орбан каза още, че няма лидер в Европа, който да мисли за интересите на ЕС и си спомни за Ангела Меркел в това отношение.

Също по време на закрито заседание Орбан допусна разпадането на ЕС до 2030 г. Според него до 2040 г. мюсюлманските имигранти ще съставляват мнозинството във френските градове, същата ситуация може да се развие и в други страни от ЕС. Според Орбан в този случай отношенията на Унгария с тези страни трябва да бъдат преразгледани, тъй като става дума за това доколко европейска може да се нарече държава, в която местните европейски народи живеят в мнозинството само в няколко града.

Унгарският премиер смята още, че страните от Вишеградската четворка, тоест Унгария, Чехия, Словакия и Полша, ще станат новият център на властта на Европейския съюз. Орбан призна, че докато отношенията между страните остават обтегнати поради войната в Украйна, той очаква скорошно начало на ползотворно сътрудничество с Чехия и Словакия.

Според Орбан до 2030 г. тези четири държави ще станат "нетни платци" в бюджета на ЕС, така че си струва да се замислим какво означава членството в тази организация и какво реално дава. Ако не бъдат получени положителни отговори, тогава си струва да се направят "необходимите заключения", каза Орбан.

Унгарският премиер отбеляза още, че Европа е готова за пристигането на нови играчи в световната политика, най-вече Китай. Орбан вижда китайския икономически модел като много ефективен и иска да създаде нещо подобно в Унгария.

Провокативните изказвания на Орбан не са изолирани. Онзи ден, в унисон с премиера, бившият шеф на румънското външно министерство заяви, че Украйна трябва да се откаже от териториите на Унгария, Полша и Русия.

Превод: GlasNews