Повторно заразяване с коронавирус се оказа, че не е невъзможно и необичайно.

Странен обаче е случаят на 31-годишна пациентка. Жената се заразява два пъти в рамките на 20 дни.

Първоначално с варианта Делта, последван от този на Омикрон за по-малко от три седмици - най-кратката разлика, регистрирана някога за вируса.

Казусът е публикуван с предупреждение, че дори ваксинираните хора, които са прекарали ковид, не са защитени срещу повторно заразяване.

Пациентката, която е едицински работник в Испания се разболява през декември около 12 дни след като третата си бустерна доза ваксина.

Службата за национална статистика предполага, че рискът от повторно заразяване е 10 пъти по-висок при варианта Омикрон в сравнение с варианта Делта.

Омикрон сега е доминиращият вариант в по-голямата част от света.

Д-р Джема Ресио от Institut Catala de la Salut каза: „Този ​​случай подчертава потенциала на варианта Омикрон да избегне имунитета, придобит или от естествена инфекция с други варианти, или от ваксини.

„Въпреки това, както предишната инфекция с други варианти, така и ваксинацията изглежда частично предпазват от тежко заболяване и хоспитализация при тези с Омикрон.

Този ​​случай също така подчертава необходимостта от извършване на геномно наблюдение на вируси при инфекции при напълно ваксинирани и при реинфекции,“ допълва тя.

Превод: GlasNews.bg