Журналистът на Le Figaro Лоран Хърбъл отбелязва в статия, че пандемията от коронавирус демонстрира колко силно е отслабнала европейската индустрия и икономика. Авторът на публикацията заяви, че Франция може да напусне Европейския съюз.

Според Хърбъл властите на ЕС не оказват достатъчно помощ на държавите членки на ЕС, както и че пречат на предоставянето на преференции за европейската търговия.

Журналистът припомни помощта на американските власти за националната икономика. Ръководството на страната отпусна почти пет трилиона долара за тази цел, а в Европа те отпуснаха около 300 милиарда евро за икономическото възстановяване и след това призоваха за намаляване на медицинските разходи чрез намаляване на заплатите на медицинските работници, за да се повиши тяхната конкурентоспособност, каза Хърбъл.

Авторът на статията също така нарича Европейския съюз „само допълнителна бюрократична структура“, която парализира страните и не допринася за реализирането на техните интереси.

„ЕС преговаря толкова бавно, че повечето европейски страни започват да купуват руски и китайски ваксини“, каза авторът, отбелязвайки ефективността на кампанията за ваксинация във Великобритания над стратегията на ЕС.

Ербъл приключва публикацията, като заявява, че поддръжниците на излизането на Франция от ЕС имат допълнителен сериозен аргумент в полза на своята позиция. Той също така нарече реална възможността да започне процесът на излизане на Франция от съюза.