Руският президент Владимир Путин скри 82-метровата си яхта Graceful в Калининград преди пълномащабната инвазия в Украйна. За това пише изданието "Украинска истина".

Според журналисти 82-метровата яхта Graceful на руския президент Владимир Путин се намира на река Прегел.

Корабът е базиран в руския Калининград от 9 февруари. Журналисти отбелязват, че по-рано 82-метровата яхта Graceful е била базирана в пристанището на Хамбург в продължение на няколко месеца. В корабостроителницата Blohm and Voss трябвало да извършат планирана модернизация на носа и надпалубата.

Информацията, че 82-метровата яхта на Владимир Путин е скрита в Калининград, се доказва и от данни на мониторинговия портал MarineTraffic. По-конкретно, на ресурса можете да видите маршрута на кораба на президента на Руската федерация от германския Хамбург до руското пристанище.

Яхтата Graceful е 82-метров плавателен съд, който се свързва с руския президент Владимир Путин. Яхтата е построена през 2014 г. за 87 милиона евро. Разполага с плувен басейн, хеликоптерна площадка, два етажа апартаменти, каюти за гости и дневни. 

Корабът започна да се приписва на Владимир Путин през 2018 г., когато журналисти анализираха маршрутите на движение на президента на Руската федерация. Оказа се, че през 2016 г. шефът на Кремъл е отишъл в окупирания Керч, а от Сочи е тръгнала 82-метрова яхта. На сайта на "Администрация на пристанищата на Балтийско море" се казва, че корабът е на фирма "Аргумент". Фирмата със същото име се появи в разследването на опозиционния лидер Алексей Навални "Дворецът на Путин" - нейни служители бяха наети да обслужват строителството на двореца и няколко свързани съоръжения.

Основатели на "Аргумент", според журналисти, са бившият ръководител на структурата на FSO Олег Кузнецов (неговият отдел беше клиент-разработчик на проекта за изграждане на "Двореца на Путин"), както и настоящият ръководител на президентската администрация Александър Колпаков.

Припомняме, че на 12 март се появи информация, че Министерството на финансите на САЩ се интересува от суперяхта за 700 милиона долара, която може да принадлежи на Владимир Путин. 140-метровият кораб е акостирал в Тоскана, Италия.