Руската централна банка повиши основния си лихвен процент с 350 базисни пункта до 12% на извънредно заседание във вторник.

Спешното увеличаване на лихвите е опит да се спре обезценяването на рублата след публичния призив на Кремъл за по-строга парична политика, предава Ройтерс.

Руската валута поевтиня до над 100 рубли за долар в понеделник, повлечена от въздействието на западните санкции върху търговския баланс на Русия и скока на военните разходи, въпреки че централната банка спря покупките на чуждестранна валута на вътрешния пазар до края на 2023 г. Нивото над 100 долара за 1 рубла се преминава за първи път от март 2022 г. насам.

Икономическият съветник на президента на Русия Владимир Путин Максим Орешкин в понеделник упрекна централната банка за отслабващата валута, като определи паричната политика като „мека“.

Часове след думите на Орешкин, когато рублата падна до почти 102 рубли за 1 долар, банката обяви извънредно заседание. Това хвърли спасителен пояс на валутата.

„Натрупва се инфлационен натиск. Решението е насочено към ограничаване на рисковете за ценовата стабилност“, посочва се в изявление на руската централна банка. „Влиянието на обезценяването на рублата върху цените набира скорост и очакванията за инфлацията се повишават“, допълва се в съобщението.

Русия спира да доставя на България резервни части за военна техника

За последно централната банка на Русия пристъпи към спешно увеличение на лихвите в края на февруари 2022 г., след като Кремъл изпрати войски в Украйна и започна войната. След това институцията поетапно намали лихвите до 7,5%, тъй като инфлационният натиск отслабна през втората половина на 2022 г, пише investor.

От септември 2022 г. банката поддържаше лихвените проценти без промяна, но постоянно предупреждаваше за предстоящо увеличение. На последното заседание на управителния съвет на институцията през юли лихвите бяха повишени до 8,5%. Следващото решение за ставката трябва да бъде взето на 15 септември, припомня Ройтерс.

Инфлацията в Русия през 2022 г. беше двуцифрена. През пролетта на 2023 г. ръстът на потребителските цени се забави, но сега годишната инфлация отново е над целта от 4% на централната банка и се ускорява. Според данни на централната банка годишната инфлация на сезонно изгладена база за последните три месеца възлиза на средно 7,6%.