Президентът на САЩ Джо Байдън се разминава в оценката си за събитията в украинския град Буча с украинския президент Владимир Зеленски. Американският лидер отказа да нарече инцидента "геноцид".

„Изображенията, получени от Буча, дават основание да наречем Путин военнопрестъпник... Но трябва да събираме информация. Трябва да продължим да доставяме на Украйна оръжията, от които се нуждаят, за да продължат да се бият, и трябва да получим подробностите, така че всъщност може да е процес за военни престъпления... Този човек (Путин - ред. ) е труден и какво се случва в Буча е скандално и всички го видяха “, каза Байдън, цитиран от CNN.

Припомняме, че украинската страна разпространи кадри от град Буча, намиращ се близо до Киев, на които се твърди, че са извършени "масови убийства" на цивилни и обвини руските въоръжени сили за това.

Руското министерство на отбраната официално отрече и нарече убийството на цивилни в Буча провокация на украинските специални служби . Ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин възложи да се оцени провокацията на Украйна в град Буча. Според разследването Министерството на отбраната на Украйна е разпространило видеото, за да "дискредитира руските военнослужещи".

Бивш инспектор на ООН призова Украйна да отговори на три въпроса за събитията в Буча

Украйна: 410 тела са открити в Буча. Maxar публикува снимки на масов гроб в града

Данните за кръвопролитието в Буча са ужасяващи, Русия трябва да спре тази война