Бившият инспектор на ООН Скот Ритър направи гръмко изявление. Според експерта, Киев първо трябва да предостави информация от медицински преглед, а след това да прави изявления за случилото се в Буча.

По негово мнение е невъзможно да се правят изводи въз основа на непроверени видеоматериали, предоставени от партията, „известна с диви изявления с пропаганден характер“.

В противен случай всеки, който прави прибързани заключения въз основа на тях, „трябва да спре да се нарича журналист“, цитира го ТАСС.

Бившият инспектор на ООН припомни, че все още няма официално потвърждение за участието на руските военни в събитията в Буча.

Той подчерта, че медицинският преглед ще покаже времето на смъртта, причината за смъртта и дали тялото е било преместено след смъртта. Ритер призова Киев да отговори на тези въпроси и след това да започне да търси отговорните.

„Нека видим дали украинската страна ще представи проверени медицински доказателства, които да подкрепят твърденията й“, каза Скот.

Според него Украйна сега се занимава с „разпространение на дезинформация“, а общественото мнение се формира чрез методите на информационна война.

В същото време Европейската комисия възнамерява да изпрати следователи в украинското селище Буча, за да документират извършените там "военни престъпления". Това заяви ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен , написвайки публикация в Twitter в понеделник, 4 април.

„Европейският съюз е готов да изпрати съвместни екипи от следователи в Буча за документиране на военни престъпления в сътрудничество с Генералната прокуратура на Украйна, Европол и Евроюст“, написа Фон дер Лайен.

Украйна: 410 тела са открити в Буча. Maxar публикува снимки на масов гроб в града

Данните за кръвопролитието в Буча са ужасяващи, Русия трябва да спре тази война

Откриха телата на 57 души в масов гроб в Буча