Украинските власти заявиха, че са открили телата на 410 цивилни около Киев след изтеглянето на руските войски в Буча. Русия поддържа тезата, че това е провокация от страна на Украйна и утвърждава, че нейните войски са напуснали Буча още на 31 март, а снимките стават публични едва на 3 април. Така Русия отхвърля възможността да е отговорна са убийствата.

Междувременно американската частна сателитна компания Maxar публикува сателитна снимка на Буча от 31 март. Maxar отбелязва, че на кадри от църквата от 10 март се виждат следи от изкопни работи.

7 загинали и десетки ранени при руски удар в Харков. Ракетна атака и в Одеса

Изображението показва църквата "Свети Андрей и всички светии" в Буча, а на снимката се виждат изкоп с дължина около 15 метра. По-рано украинските канали Telegram съобщиха, че на територията на една от църквите в Буча е открит "масов гроб".

След появата на снимки вчера от окупирания от руските войски град и информация какво се е случвало в продължение на месец там, както и в Ирпен, между Русия и Украйна се разразява нов спор за това кой е виновен за ужасяващите престъпления спрямо цивилни граждани.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече потресаващи снимките на убити цивилни.

"Трябва да се понесе отговорност", каза той в интервю за Си Ен Ен. "Но мисля, че най-важното нещо е да не останем безмълвни за това. Не можем да приемем това нещо за нормално. Това е реалността за ставащото всеки ден, докато жестокостите на Русия срещу Украйна продължават", добави Блинкън. Той заобиколи въпрос дали САЩ смятат, че руските сили са извършили геноцид.

 Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини Русия за зверствата, извършени в киевското предградие Буча, предаде ДПА.

"Шокиран съм от ужасяващите снимки на зверствата, извършени от руската армия в освободената Киевска област", написа той в "Туитър". Белгийският политик обеща ЕС да помогне за събиране на доказателства, така че виновните да бъдат изправени пред международни съдилища. Той каза още, че блокът на 27-те ще наложи още санкции на Русия.

Снимки: УНИАН

Трагедията в Буча: Тези хора излязоха навън и просто бяха ликвидирани

Данните за кръвопролитието в Буча са ужасяващи, Русия трябва да спре тази война