Администрацията на САЩ даде на правителствените учреждения 30 дни да премахнат китайската социална мрежа TikTok от федералните устройства и системи. На 27 февруари директорът на Службата за управление и бюджет Шаланда Янг обяви съответната заповед.

Според документа, в опит да запазят данните в САЩ в безопасност, правителствените агенции ще трябва да коригират договорите за информационни технологии, за да гарантират, че доставчиците на данни в САЩ са в безопасност, като премахнат използването на TikTok на техните устройства. Според Янг новите правила се отнасят само за работно оборудване и служителите на отдела все още имат право да инсталират TikTok на лични устройства.

Страх от шпионаж! Сенатът на САЩ забранява на служители TikTok

Забраната беше въведена от Конгреса на САЩ миналия декември и следва подобни ходове от Канада, ЕС, Тайван и повече от половината американски щати. Администрацията на Байдън получи 60 дни да издаде изпълнителни заповеди на отделите.

Гласуването беше последният ход на американските законодатели за затваряне на китайски компании на фона на опасения за националната сигурност, че Пекин може да ги използва, за да шпионира американците.

ЕК забрани ползването на TikTok на работното място

Западните правителства също изразиха загриженост, че китайските технологични компании помагат на Китайската комунистическа партия да събира лични данни от потребители по целия свят, включително чувствителни политически цели и цели за сигурност. В тази връзка на 23 февруари Европейската комисия забрани на своите служители да използват приложението TikTok на служебните и личните си устройства поради опасения за сигурността на данните.

Няколко дни по-рано списание Forbes описа най-лошите си страхове относно шпионирането на потребителите на мрежата . На свой ред представители на компанията TikTok в поредица от туитове заявиха, че приложението „никога не е било използвано за“ насочване към „членове на правителството на САЩ, активисти, обществени личности или журналисти“.

Също така миналия ноември TikTok публикува актуализирана политика за поверителност за Европейското икономическо пространство, Швейцария и Обединеното кралство. В документа се посочва, че служителите на компанията имат отдалечен достъп до потребителска информация, но TikTok не събира точни данни за местоположението на потребителите в Европа.

През 2022 г. беше съобщено също, че парламентът на Обединеното кралство е закрил акаунта си в TikTok, опасявайки се от китайско наблюдение.