FDA, Управлението по санитарен надзор за качеството на хранителните продукти и медикаменти в отговор на искане на Закона за свобода на информацията през август тази година, подаде петиция до федерален съд за 55 години, за да провери данните си, преди да ги публикува изцяло. Тази информация се отнася до процеса на лицензиране на ваксината Comirnaty COVID-19 от Pfizer-BioNTech.

Това съобщи Канал 7.

„В съответствие с ангажимента на FDA за пълна прозрачност, диалог и ефикасност, Консултативният панел по ваксини и свързани биологични продукти… ще се срещне, за да обсъди всички предоставени данни за безопасност и ефикасност… FDA признава, че има огромен обществен интерес към COVID-19 ваксини. Ние оставаме ангажирани да държим обществеността информирана за оценката на данните... така че когато те станат достъпни, обществеността и медицинската общност могат да имат доверие и увереност в получаването на ваксината за нашите семейства и за себе си“, казаха от FDA.

Въпреки това група от 30 водещи учени поискаха достъп до информацията за ваксината, произведена от Pfizer-BioNTech, която FDA обеща да публикува. Групата, наречена Обществено здраве и медицински специалисти за прозрачност, включва професор Харви Риш, епидемиолог в Училището по обществено здраве в Йейл, и други отговорни лица, свързани с Харвард.

В продължение на месец експертите очакваха FDA да предостави исканите данни и след това дадоха на съд отдела.

„Съдът издаде заповед, с която изисква от FDA да предостави всички документи и данни, предоставени от Pfizer... 108 дни от днес.“ Беше отбелязано, че „този 108-дневен период е същото време, през което на FDA беше необходимо да провери съответните документи за много по-трудната задача да лицензира ваксината срещу COVID-19 на Pfizer“, се отбелязва в съдебния процес.

Учените подчертават, че искането за по-малко означава да се признае, че твърденията на FDA са неверни и да се потвърди, че правителството защитава фармацевтичните компании за ваксини от всякаква отговорност за увреждане на човешкото здраве.

„FDA предлага да обработва и произвежда неизключващи части от адаптивни записи със скорост от 500 страници на месец“, каза агенцията. Това означава, че пълният обем информация за ваксината ще бъде публикуван не по-рано от 2076 г.

„Изминаха точно 108 дни за FDA от момента, в който Pfizer започна да публикува лицензионни записи, до момента, в който FDA лицензира ваксината Pfizer. Според FDA, то е извършило интензивен, надежден, задълбочен и пълен преглед и анализ на тези документи, за да гарантира, че ваксината Pfizer е безопасна и ефективна за лицензиране. Макар че той може да провери задълбочено документите на Pfizer за 108 дни, сега са необходими над 20 000 дни, за да направи тези документи публично достъпни“, каза Аарон Сири от Siri & Glimstad.

Превод: GlasNews.bg