Френски чиновници изразиха уважението си към еврейското гробище близо до Страсбург, където 37 надгробни плочи и паметник на жертвите на Холокоста бяха надраскани със свастики и други антисемитски графити през същата седмица, в която смъртоносна атака разтърси нацията, съобщава Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф".

"Когато някое място на паметта е осквернено, цялата република е опетнена. Прави се всичко, за да се идентифицират и задържат авторите на това оскверняване." Това написа в Twitter френският вътрешен министър Кристоф Кастанер, след като посети гробището в Херлисхайм.

Властите не са съобщили дали имат заподозрени за вандализма, който се е извършил в понеделник вечер или във вторник сутринта в град Херлисхайм, град с по-малко от 5000 души на няколко мили от Страсбург, в североизточния район на Франция.

Инцидентът се случи в напрегнат период за нацията, разтърсена от онова, което властите нарекоха терористична атака на коледния пазар в Страсбург във вторник, протестите на "Жълтите жилетки" от последните седмици и повишаването на антисемитските действия.