Роман Абрамович, който беше санкциониран, принуден да продаде клуба си Челси и крие суперяхти в Турция, отново се появи на първите страници на таблоидите. Оказа се, че той е сред тези, които се срещат с чужденците, освободени от руски плен, които пристигат в Саудитска Арабия, пише Daily Mail.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман беше посредник между Руската федерация и Украйна и в резултат на това бяха освободени чужди граждани, воювали на страната на Украйна. Това са петима британски граждани, двама граждани на САЩ, един марокански, един шведски гражданин и един хърватин. Всички те са държани на територията на т. нар. ДНР и ЛНР и дори са заплашени от разстрел от местните окупационни власти.

Сред пленените британци беше и Ейдън Аслин, който попадна в редиците на въоръжените сили на Украйна заради любов: той се влюби в жителка на Николаев.

Разкриха се и подробности около освобождаването на чужденците. Оказа се, че 52-годишният бивш собственик на Челси Роман Абрамович се е срещнал със затворниците и дори им е дал iPhone, за да могат да се обадят на близките си.

Вечеряха и с руски олигарх, който ги почерпи с тирамису, канапе и пържоли.

Ейдън Аслин, Шон Пинър, Джон Хардинг, Дилън Хийли, Андрю Хил вече се събраха със семействата си.

"Абрамович беше добро момче, наистина хубаво момче. Той е легенда - ние го обичаме много и съм много благодарен за усилията му", каза Хардинг. И отбеляза, че Абрамович им е помогнал по всякакъв начин и се е опитал да ги уреди с максимален комфорт.

„Дори не го забелязах веднага, а Шон Пинър каза, че прилича на Абрамович“, спомня си Хардинг.

„И тогава Шон каза, че приличате на Абрамович, и той каза: „Това е, защото аз съм той, сър“. Не можехме да повярваме. Шон е фен на Уест Хям, така че те си говореха за футбол през целия път“, каза Хардинг.

Британците казаха, че са били изведени от територията на ОРДЛО вързани и със завързани очи. От Руската федерация - не можаха да кажат точно къде - те бяха откарани в Саудитска Арабия, където бяха посрещнати от представители на британското консулство. Те бяха лекувани и след това полет на British Airways ги откара у дома.

Ейдън Аслин каза, че е бил бит от руски тъмничари и намушкан няколко пъти. Също така била инсценирана и екзекуцията му.

„Имах травматично преживяване и просто искам да се прибера вкъщи. И съм благодарен на всички, които помогнаха за освобождаването ни, особено на президента Зеленски и саудитците“, каза Аслин, който беше посрещнат у дома си в Нюарк от майка си, украинската му годеница Диана и брат Нейтън.

Заслужава да се отбележи, но Шон Пинър не изключва, че ще се върне в Украйна.

Пинър, бивш войник в кралския английски полк, се присъедини към украинските въоръжени сили през 2018 г.

Припомняме, че заедно с чужденците бяха освободени и защитниците на Азовстал.

Превод: GlasNews

Русия размени защитници на "Азовстал" срещу Медведчук и 54 свои пленници СНИМКИ