Повечето от завърналите се от руски плен 215 украински войници са в много лошо състояние. Това каза пред изданието "Украинская правда" началникът на патронажната служба на полка "Азов" Олена Толкачева.

Според нея лекарите са открили скрити фрактури, обостряне на хронични заболявания в различна степен, сътресение на бившите военнопленници. Почти всички са изтощени и страдат от тежка анорексия – синдром, изразяващ се в липса на апетит и загуба на тегло.

"Състоянието на нашите военни е просто шокиращо. В някои случаи роднините не могат да разпознаят роднините си", подчерта Елена Толкачева.

Тя добави, че в момента всички военнослужещи получават медицинска помощ, някои са хоспитализирани, други са на рехабилитация. Лекарите преглеждат бившите затворници възможно най-внимателно, за да не пропуснат нито едно нараняване или заболяване. Скоро патронажната служба, с подкрепата на украинското правителство, планира да изпрати някои от бойците за лечение в чужбина. Освен това държавните агенции се опитват бързо да възстановят документите и банковите карти на военнопленниците, за да могат да получават заплати.

На 21 септември в Украйна бяха върнати 215 военни и полицаи, които бяха в руски плен. Сред тях бяха защитниците на завода Азовстал в Мариупол, началникът на патрулната полиция на града Михаил Вершинин, фелдшерът Екатерина Полишчук с позивна „Птица“.

Русия размени защитници на "Азовстал" срещу Медведчук и 54 свои пленници СНИМКИ

Според СБУ и канцеларията на президента на Украйна украинските затворници са били разменени за Виктор Медведчук , който е предоставил на следствието всички необходими доказателства по делото за неговата държавна измяна. Освен това 55 руски войници бяха разменени за 5 командири от Азовстал.

Превод: GlasNews