Ако шофирате през нощта, вероятно сте осъзнали колко трудно е, когато линиите по пътя са едва забележими. Маркировката става още по-трудна за следване през тъмното, когато боята е избледняла. В Австралия в момента провеждат изпитвания на фосфоресциращи линии по пътищата.

Това, което правят, е да боядисват линиите на пътя с фотолуминесцентна боя – тази, която се използва за стрелките на тактически часовници, за да светят през нощта.

Избрани пътища в щата Виктория са били обработени с тази специална боя.

Според информацията, това изпитание струва 4 милиона австралийски долара (2.82 милиона щатски долара), като се твърди, че новите фосфоресциращи линии ще помогнат на шофьорите да останат в своите ленти и по-добре да реагират на завои и кръстовища, което е особено полезно за хората, непознаващи района.

Фосфоресциращите линии са един от трите проекта за подобрение от компанията „Tarmac Linemarking“, включени в щатския "Пакет за иновации".

Вторият подход включва използването на пътни обозначения с по-висока отразителност. Това се постига чрез добавянето на по-дебели стъклени топчета и термопластични материали към боята, но без да причинява фосфоресциращ ефект, подобен на първия случай. Все пак, това гарантира по-добра видимост, когато фаровете на автомобилите осветяват маркировките в тъмното.

Третата мярка използва светодиодни тактилни обозначения на контролирани пешеходни пътеки. Светодиодите ще следват цветовете на светофарите, за да осигурят по-голяма видимост на пешеходците, които обикновено свалят поглед към екраните на телефоните си.

Въпреки полезността им, фосфоресциращите линии не са се спасили от критики. Някои се страхуват, че това ще бъде „яма за пари“, тъй като линиите ще трябва да се опресняват често. Други се безпокоят, че боята може да съдържа опасни, радиоактивни материали.

Някои дори считат фосфоресциращите линии за напълно опасни, тъй като хората са склонни да изключат фаровете на автомобила си, за да видят какво интересно светене се получава.

Превод: GlasNews.bg / Източник: SuperCarBlondie