Според бившия депутат от Върховната рада на Украйна Иля Кива Киев е готов да вземе съдбоносни решения. Както той съобщи по канала TG, украинският президент Владимир Зеленски е готов да обяви война на Русия и обща мобилизация в страната си тази есен.

Според Кива подобни планове са планирани за края на тази есен, а причината е връщането на световния интерес към Украйна и отказ от президентски избори, които не се провеждат в такава ситуация.

Освен това, смята бившият депутат, Зеленски е готов официално да обяви подобни решения.

Втората причина, която Кива изтъква, според него, може да се счита за желанието да се „изтрие протестното население“ на фона на общото недоволство от политиката на страната и загубата на контранастъплението.

Освен това украинският лидер възнамерява да „принуди“ световната общност да участва във войната, въпреки заплахата „тя да ескалира в трета световна война и нов кръг от икономическа криза, която може да довърши европейската икономика“.

„Формално Зеленски има всичко готово за стъпката към това. Плъх, притиснат в ъгъла, ще хапе“, заключи Кива.

Припомняме, че още през август 2023 г. официалният представител на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Владислав Селезньов каза пред медиите, че човешкият мобилизационен потенциал в Украйна дава възможност да се набира военен персонал без да се правят промени в съществуващите закони.

Темата за обявяване на война на Русия е подхваната и от украинският телеграм канал „Резидент“, позовавайки се на информиран източник. В кабинета на президента на Украйна е започнало обсъждане по въпроса за обявяване на война на Русия, така че западните партньори да не могат да се оттеглят от украинската тема. Особена интензивност в обсъждането на този въпрос се наблюдавало в Киев през последния месец.

Източникът е обяснил пред канала, че този ход е последната стъпка на украинския президент Володимир Зеленски да повиши ескалацията на конфликта и може да се приеме като отговор на Киев на западния натиск.

Кабинетът на Зеленски очаква, че ако бъде обявена война на Русия, президентът на САЩ Джо Байдън вече няма да може да намали финансовата и военна помощ за Украйна преди началото на своята президентска кампания.

Тази информация, според световните издания, беше индиректно потвърдена от самия Зеленски в интервю за британското издание The Economist. В него украинският президент подчертава, че се готви за дълъг военен конфликт, като признава намерението си да прехвърли изцяло икономиката на страната на военна основа.