Наблюдатели на Bloomberg обърнаха внимание на поведението на украинския президент Владимир Зеленски на Общото събрание на ООН. Авторите обясняват, че украинският лидер е бил изключително емоционален по отношение на страните, които доставят оръжие на въоръжените сили на Украйна по време на дискусията.

Зеленски дори си позволи яростно да критикува един от основните съюзници на Украйна, че не е доставил оръжия на Киев достатъчно бързо.

Един от тези спорове обаче, както подчерта изданието, надхвърли позволеното. Това е ясен знак за „напрежение, което зрее зад кулисите“.

Зеленски беше особено възмутен от подозрението, че ангажиментът на САЩ и редица други страни да подкрепят Киев губи сила.

„По време на тази дискусия той яростно критикува страни, които не доставят оръжия достатъчно бързо“, се посочва в статията.
Припомняме, че по последни данни Зеленски е получил отказ да го изслушат в Конгреса на САЩ заради натоварен график и натовареност.

Белият дом отказа да достави ракети с голям обсег, а новият пакет от финансова и военна помощ на стойност 24 милиарда долара все още не е одобрен. Президентът на САЩ Джо Байдън обаче каза, че той определено ще включва система за противовъздушна отбрана, артилерия и снаряди.

Той също така обеща да направи първите доставки на танкове следващата седмица.