Шведската активистка за борба с промените в климата Грета Тунберг отправи обвинения към Русия, че е причинила срутването на стената на язовир "Каховка" в Украйна, наричайки това "екоцид", предаде Ройтерс.

Разрушаването на стената на огромния язовир, намиращ се под руски контрол, в Херсонска област в Южна Украйна, предизвика големи наводнения, които принудиха хиляди местни жители да се евакуират и причиниха екологични щети. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за случилото се, отбелязва Ройтерс.

"Този екоцид като продължение на непровокираното пълномащабно нахлуване от страна на Русия в Украйна е поредното зверство, за което светът няма думи. Погледите ни отново са насочени към Русия, която трябва да поеме отговорност за престъпленията си", заяви 20-годишната Грета Тунберг в Туитър вчера.

Хора спят по покривите на къщите след взривяването на "Нова Каховка"

"Благодаря Ви за позицията и за това, че отстоявате истината @GretaThunberg! (Русия) трябва да бъде подведена под отговорност за всички свои злини срещу хората, живота и природата!", отговори украинският президент Володимир Зеленски.

Младата екоактивистка заяви днес на ежеседмичния си протест край шведския парламент за борба с климатичните промени, че последствията от преливането на язовира са "абсолютно ужасяващи и страшни".

"Русия трябва да бъде подведена под отговорност за своите действия и за престъпленията си. Очите на целия свят сега са насочени към нея", каза Тунберг за Ройтерс.

Във вторник САЩ заявиха, че не могат да кажат категорично какво е причинило разрушаването на стената на язовира, но проверяват сведения, че Русия, която окупира язовира още миналата година, стои зад срутването на стената.

Междувременно Грета Тунберг обяви, че слага край на климатичните си училищни стачки, тъй като вече се е дипломирала, предаде Франс прес.

"Днес завършвам гимназия, което означава, че вече няма да мога да участвам в училищната стачка за климата. Така че това е последната ми училищна стачка", написа в Туитър 20-годишната шведка.

В същото време инициаторката на движението "Петъци за бъдеще" уточни, че възнамерява да участва в други демонстрации в последния работен ден от седмицата.

ВЕЦ "Каховка" вече не може да охлажда реакторите на АЕЦ "Запорожие"