Турският опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу е бил осъден да плати обезщетение в размер на 30 хиляди турски лири (3630 лева) заради свои думи по адрес на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи адвокатът на държавния глава, цитиран от турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Адвокатът Хюсеин Айдън уточни, че присъдата е издадена заради изказвания на Кълъчдароглу на 23 и 30 март м.г. пред парламентарната група на Народнорепубликанската партия (НРП).

На протест! Турски политик реши да прекара седмица без ток

В изявление в Туитър адвокатът на Ердоган посочи, че лидерът на НРП е осъден от анкарски съд да плати морално обезщетение в размер на 30 хиляди лири.

Обвинения яростно се сипят срещу Ердоган. Клати ли се столът му в Турция?

Айдън посочи още, че въпросните изказвания на Кълъчдароглу са излезли извън пределите на свободата на словото.

Адвокатът на ответника Кадри Гьокхан Султан заяви пред съда, че клиентът му не е произнесъл думите, които са предмет на делото, с цел да обиди ищеца. Той призова случаят да бъде отхвърлен на базата на широкото тълкувание на търпимостта към политическа критика, тъй като свободата на изразяване е универсално защитена ценност.

Този съдебен процес е част от голям брой дела, заведени през годините срещу Кълъчдароглу за обида на президента Ердоган.