Почти две десетилетия след като Дора Бакояни стана първата жена кмет на Атина, преди олимпийските игри през 2004 г. в гръцката столица, нейният син Костас има реален шанс да я наследи на престижния пост, съобщава „Франс Прес”, цитирана от „Фокус”.

Но политическата семейна династия на Гърция има още по-голяма цел, след като братът на Дора Кириакос Мицотакис е начело в състезанието за премиерския пост след предсрочните избори, очаквани през юли.

Разделени от едно десетилетие възрастова разлика чичо и племенник имат добри шансове да направят история, като едновременно поемат два от водещите политически постове в страната.

Левият премиер Алексис Ципрас ще свика следващия месец предсрочни избори, след като партията му СИРИЗА бе победена с над девет процента от консервативната партия "Нова Демокрация" на Мицотакис в изборите за Европейски парламент в неделя.

"Гражданите искат политическа промяна. Тази промяна ... вече е започнала", заяви Мицотакис, който ръководи партията от 2016 г., в реч след победата.

Бащата на Кириякос Мицотакис и дядо на Костас Бакояни Константинос Мицотакис, семейният патриарх, починал през 2017 г. на 98-годишна възраст, заема редица министерски постове от 1950-те години и е премиер в администрацията на Нова демокрация от 1990 до 1993 г.

Освен че е кмет на Атина, дъщерята на Константинос Мицотакис Дора Бакояни също е била министър на културата в неговата администрация, а по-късно и външен министър.