Хиляди унгарци участваха в ежегодния парад в Будапеща в подкрепа на ЛГБТ хората като протестираха срещу спорен закон, ограничаващ разглеждането на хомосексуалността и транссексуалността в училищата, предаде Ройтерс.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан, който е на власт от 2010 г., наложи социална политика, която според него има за цел да защити традиционните християнски ценности от западния либерализъм, предизвиквайки напрежение с Европейския съюз.

Европейската комисия започна съдебни действия срещу правителството на Орбан заради новия закон, който влезе в сила този месец, като настоява, че е дискриминационен и противоречи на европейските ценности за толерантност и индивидуална свобода.

Демонстрантите на шествието по улиците в централната част на Будапеща заявиха, че законодателството разделя страната от бившия съветски лагер, която сега е член на Европейския съюз. "Законът е безобразие. Живеем в 21-ви век, когато подобни неща не трябва да се случват. Вече не сме в комунистическите времена, това е ЕС и всеки трябва да може да живее свободно", настоя 27-годишният Ищван, който беше на гей парада с приятеля си.

От правителството на Орбан съобщиха, че правата на ЛГБТ и други подобни социални проблеми са въпроси, по които трябва да решават националните правителства. За сметка на това организаторите посочиха в изявление, че демонстрацията щяла да покаже противопоставяне на "жадните за власт политици" и ще отхвърли сплашването на ЛГБТ хората."Вместо да защитава малцинствата, правителството използва закони, за да направи членовете на ЛГБТ общността изгнаници в собствената си страна", изтъкнаха те. Орбан дължи част от изборния си успех на твърдата линия по отношение на имиграцията. След като този проблем отстъпи от политическия дневен ред, фокусът му се насочи към въпросите на пола и сексуалността.

Богларка Балаш, 25-годишна икономистка, която се присъедини към демонстрацията, коментира, че законодателството е инструмент в предизборната кампания. "Това не е нищо повече от отклонение, което се опитва да раздели страната. Това е провокация заради изборите", подчерта тя.

Допитване от миналия месец на социологическата агенция Ipsos установи, че 46% от унгарците подкрепят еднополовите бракове. Повече от 40 посолства и чуждестранни културни институции в Унгария публикуваха изявление в подкрепа на гей парада в Будапеща. "Насърчаваме стъпки във всяка държава за гарантиране на равенството и достойнството на всички хора, независимо от тяхната сексуална ориентация или полова идентичност", пишат подписалите, включително посолствата на САЩ, Великобритания и Германия.