Западните съюзници могат да позволят на Украйна да елиминира Владимир Путин само ако той реши да използва ядрено оръжие. Но Евгений Пригожин е по-лесен за ликвидиране, защото се смята за терорист. 

Това заяви бившият шеф на Службата за външно разузнаване на Украйна армейски генерал Микола Маломуж в интервю за Obozrevatel.

Според представители на ГУР на Украйна физическото ликвидиране на руския президент Путин, както и на ръководителя на ЧВК Вагнер Пригожин, е една от основните задачи на украинските разузнавачи.

Но Маломуж смята, че Путин сега е невъзможно да бъде ликвидиран. Факт е, че, първо, той има много силна система за лична сигурност, и второ, подобни действия не се подкрепят от западните съюзници на Украйна. На Запад смятат, че президентът на Руската федерация трябва да бъде подведен под съдебна отговорност за разгръщане на война и извършване на военни престъпления в Украйна.

В същото време, според Маломуж, има варианти, при които ще решат да елиминират Путин. Това може да се случи, ако възникне необичайна ситуация. Тоест президентът на Русия ще вземе решение за разполагането на ядрено оръжие, за да нанесе удар по Украйна или може би дори по страните-членки на НАТО.

Според Маломуж Путин може просто да бъде отстранен от поста без физическа ликвидация или все още могат да прибягнат до нея. Тези действия могат да се извършват с помощта на агенти в самата Русия или с помощта на обкръжението на президента на РФ.

Бившият ръководител на Службата за външно разузнаване на Украйна посочва, че ликвидирането на Путин ще бъде много трудна задача дори за американските и европейските разузнавателни служби, въпреки че ГУР може да им помогне в това. Но такова решение може да се вземе само ако Путин се готви за ядрена война. Маломуж смята, че въпросът за ликвидирането на президента на Русия засега не стои на дневен ред.

Според Маломуж перспективата Путин да бъде отстранен от собственото му обкръжение е много по-реална, отколкото това ще бъде направено от специалните служби, например Главното разузнавателно управление на Украйна. Защото всички тези хора разбират, че Путин загуби и те също ще отговарят за военни престъпления в международни съдилища. Но по този начин обкръжението на Путин може да получи известни индулгенции от Запада.

"Засега тези хора не могат да започнат никакви действия в тази посока, тъй като са под контрола на специалните служби на Руската федерация. Когато системата за сигурност, включително тази на Путин, започне да се срива в резултат на успешните действия на Въоръжените Силите на Украйна на фронта, обкръжението на президента на Русия могат да изберат елиминирането на Путин като своя основна цел. Мисля, че Западът ще се съгласи с тяхното предложение, че по този начин те ще спасят света от ядрена война и така те ще могат да се договорят със западните страни“, каза Маломуж.

Що се отнася до собственика на ЧВК "Вагнер", според армейския генерал операцията по ликвидирането му има много по-големи шансове за успех. Тази операция може да бъде извършена дори от специалните служби на Украйна в близко бъдеще. Елиминирането на Пригожин няма да доведе до противоречия със Запада, защото той е терорист.

Превод: GlasNews