След разпада на Ислямска държава, хиляди нейни заложници бяха освободени. Много малко от тях са били толкова измъчвани, колкото язидите - малка религиозна група, която джихадистите пленяват, когато минават през родния им Ирак. Всички те са превърнати в роби.

Според ООН Ислямска държава е убила хиляди язиди в опита си да ги "заличи от лицето на Земята". Мъжете били погребвани в масови гробове. Жените и децата били продавани и използвани за прислуга на бойците на ИДИЛ. Ала някои, като Нашаат, оцелели. Цели 4 години момчето не е виждало майка си. Но сега те са на път отново да се съберат.

Последният път, в който Нашаат вижда майка си и двамата са роби на Ислямска държава. Фавза и четирите й деца били поробени, когато ислямистите минали през иракския град Синжар, а след това били откарани в Сирия.

"На всеки час войниците на ИД идваха и отвеждаха младите жени, а децата отнемаха от майките йм. Бяхме принудени да живеем в унижение. Третираха ни като овце", разказва Фавза пред BBC. Тя била продавана и купувана цели шест пъти. След една година е освободена, благодарение на тлъста сума пари. Ала Ислямска държава задържа двете и по-големи деца.

Малкият Нашаат останал в ръцете на терористите и бил отведен в Багхуз, там, където се проведе последната битка за Халифата. Далеч от семейството си, той бил принуден от ИД да приеме исляма. Но въпреки всичко, момчето оцелява. А BBC го откриват в Сирия.

"Купуваха ни и ни правеха свои служители. Купуваха жените, за да ги направят свои съпруги. Ала нас, децата... ние им бяхме просто слуги", разказва Нашаат.

Сега, Фавза, съпругът й и двете й по-малки деца са получили убежище в Германия. Те се надяват, че двете им по-големи деца скоро ще се присъединят към тях. И дълго чаканият момент за семейството, което отказва да загуби надежда, най-накрая се случва...

Преди няколко месеца Фавза отива в Ирак, където след 4 години вижда двете си дечица - Нашаат и неговата сестра. Други семейства нямат този късмет. Някои майки са изправени пред избор - да изоставят децата си или никога да не се върнат у дома в Ирак.

Някои от яздите, купени за съпруги на джихадистите, през годините на въздход на Халифата са станали майки. Те обичат децата си от терористите не по-малко от онези, които са имали преди животът им да се превърне в ад. Но въпреки че Ирак е готов да приеме всички 3500 отвлечени жени и деца обратно, държавата отказва да бъде дом на онези, които имат за свои бащи борци на Ислямска държава.

"Три години той не се е отделял от мен, а сега трябва да го оставя за минута", казва една от майките, докато чака да дойде време да се върне обратно у дома в Ирак. Въпреки че е била жертва на системен тормоз и изнасилване, джихадистката кръв на детето няма да бъде пренебрегната от родината й. Дори семействата на някои от майките, отказват да видят своите внучета, родени от борци на Халифата.