Китай е уверен, че първите случаи на коронавирусна инфекция в САЩ са настъпили по-рано, отколкото в Ухан, пише Global Times China.

Според публикацията през май 2020 г. във Флорида са изчезнали данни за 171 пациенти. По-късно данните били възстановени, но информацията за симптомите била скрита. Според журналисти тези хора са имали признаци на болестта още през януари-февруари миналата година, тоест месец преди официалните съобщения за първите случаи на заболяването в САЩ.

"Най-малко 26 души са показали симптоми в края на декември (2019 г.) или през януари, поне осем от тях не са пътували или са имали контакт с други заразени хора. Първите случаи на инфекция във Флорида биха могли да се появят по-рано, отколкото в Ухан, но след това САЩ не ги разглеждат като COVID-19 или умишлено ги игнорират", каза ученият Ерик Тонер.

Изданието пише, че американските власти са се опитали да скрият фактите от коронавирусната инфекция. И п осочват конкретен пример - служителите на реда отишли в дома на анализатора Ребека Джоунс, която отказала да изкриви фактите, и взели цялото оборудване.

Ян Джанчиу, вирусолог от университета в Ухан, смята, че американските власти може да са крили данни за коронавируса, за да политизират пандемията и да очернят Китай.

Припомняме, бивш член на Комитета по международни отношения към Камарата на представителите на САЩ, републиканецът Маккол представи доклад, базиран на резултатите от разследване за естеството на произхода на COVID-19. В доклада се отбелязва, че коронавирусът е изкуствено модифициран естествен вирус, разработен в лабораторията на Института по вирусология на Ухан в Китай.

Междувременно и бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се поупражнява над темата, като заяви, че е бил прав, говорейки за лабораторен произход на коронавируса. 

Тръмп: Прав съм бил, че коронавирусът се е появил в лаборатория

Тестват всички жители на Ухан за коронавирус! Над 12 милиона са

Учени от Ухан могат да бъдат екзекутирани за "изтичането" на коронавируса