Седем хуманитарни работници от организацията World Central Kitchen бяха убити при израелски въздушен удар в Ивицата Газа. Жертвите са британски, полски, австралийски и палестински граждани. Сред тях има и един канадо-американец, коментират от организацията.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху коментира случая така: „Случва се по време на война. Ще направим всичко възможно това да не се повтаря“.

Но кои бяха седемте души, загубили живота си докато помагат на околните?

Убиха хуманитарни работници в Газа

Лалзауми „Зоми“ Франком

„Зоми умря докато работеше това, което обича“, заяви семейството на австралийката.

Родом от Мелбърн, жената е описана като „мило, самоотвержено, невероятно човешко същество, което пропътува половината свят, за да помогне на тези, които са в нужда“.

„Тя оставя зад себе си наследство на състрадание, смелост и любов“, казват семейството ѝ.

„Зоми беше отдадена на работата си. Тя правеше всичко по силите си, за да осигури топла вечеря на всеки, който има нужда“, казва нейната колежка Дора Уийкли пред Ей Би Си Нюз.

Саиф Абу Таха (ляво) и Дамиан Собол (дясно)

Дамиан Собол

„Фантастично момче“ – така кметът на Пржемисл в Полша описва убитият Дамиан Собол.

„Нашият смел съгражданин помагаше на хора в нужда в Газа, където в момента има хуманитарна криза. Беше убит по време на атака от израелската армия. Искаме спешно обяснение на случилото се“, заяви полският външен министър Радослав Сикорски по време на пресконференция.

„Тези смели хора променяха света към по-добро със своята работа и отдаденост. Тази трагедия никога не трябваше да се случва и трябва да бъде обяснена“, каза още той.

Колеги на Собол разкриха, че младият мъж е заминал с хуманитарен конвой да помага в Газа, след като месеци наред е доставял помощ на украински бежанци.

Саиф Абу Таха

Стотици се събраха в град Рафа да изпратят палестинския шофьор на хуманитарния конвой.

„Той се радваше, че работи в тази организация. Че предоставя хуманитарна помощ на всички без дом. Сърцата ни са разбити от тази смърт“, заяви близък приятел на загиналия Саиф.

„Молим се за милост, Саиф, и нека Бог даде търпение на нас и на семейството ти“, каза още той.

Британци и гражданин на Америка и Канада

Трима от загиналите са от британски произход, разкри Би Би Си.

Правителството на Острова коментира, че работи, за да потвърди самоличността им и ще предостави пълна помощ на семействата на загиналите.

„Шокиран съм и съм натъжен от този инцидент. Хуманитарните организации трябва да бъдат хвалене и награждавани за работата им, която трябва да вършат необезпокоявано“, каза британският премиер Риши Сунак.

Сред загиналите има и един човек с двойно гражданство на САЩ и Канада. От двете държави все още не са коментирали самоличността му.

Това не е първият случай

Повече от 196 хуманитарни работници са били убити в Ивицата Газа от октомври насам, сочат данните на американската база данни, пише bTV. Повечето от тях са работели към агенцията за палестинските бежанци на ООН, която организира най-голяма спасителна операция в Газа.

Снимка: БТА