Предприемачът Илон Мъск представи първия тунел от планираната високоскоростна подземна мрежа, чрез която се надява да победи пословичните задръствания в Лос Анджелис, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Тестовият тунел, прокопан от Боринг къмпани (The Boring Company) на Мъск, свързва паркинг близо до централата на СпейсЕкс (SpaceX) в лосанджелиското предградие Хоторн с бизнес зона, отдалечена на около 3 километра, уточнява ДПА.

Системата предвижда оборудване на модифицирани самоуправляващи се коли със специални подвижни колела, които се свалят в тунелите от асансьори.

Мъск твърди, че след като влязат в тунелите, автомобилите ще могат безопасно да пътуват със скорост над 240 км в час през интервали от една секунда.

Представянето обаче не включваше безплатни пътувания, както милиардерът обещаваше по-рано.

"С тази скорост усещането ще бъде като за телепортация из града", написа той в Туитър преди събитието. То бе организирано точно две години, след като милиардерът сподели в туит, че трафикът в Лос Анджелис го "побърква".

"Ще построя машина за пробиване на тунели и започвам да копая", написа той на 18 декември 2016 година.

Мъск е известен с таланта да превръща широките си интереси в доходен бизнес. СпейсЕкс стана успешна компания за изстрелване на ракети на ниска цена, а Тесла (Tesla) преоформя света на автомобилите с електрическите си коли.