Украинските студенти, които учат в чужбина, получиха забрана да напускат страната по време на военно положение. Това съобщи пред ЛИГА говорителят на Държавната гранична служба Андрий Демченко.

Демченко каза, че от 14 септември висшето военно ръководство е отменило възможността за преминаване на границата от мъже-студенти поради масово фалшифициране на документи.

Зеленски отговори на друга петиция за премахване на забраната за пътуване за мъже. Всички забрани ще бъдат премахнати след края на военното положение, каза президентът.

„По-рано с решение на висшето военно ръководство на студентите, които са учили в чужбина преди 24 февруари, беше разрешено да пътуват извън Украйна, за да продължат обучението си. Граничарите спазиха тази норма, осигурявайки пропуск. През последните месеци обаче започна масово фалшифициране на документи, които уж потвърждават обучението на мъже в чужбина “, каза той.

Така, според Държавната гранична служба, само през юли-август на границата са открити около 600 души, които са използвали фалшиви документи за обучение в чуждестранни университети.

Като се има предвид това, беше решено да се отмени възможността за преминаване дори на тази категория граждани. „Затова днес студентите от мъжки пол нямат право да преминават границата“, обобщи Демченко.

Припомняме, през август главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни поиска от Министерството на отбраната да позволи на украинските студенти да пътуват в чужбина за обучение.

От началото на нахлуването на Русия граничните служители са задържали повече от 8000 украински мъже за опит за незаконно преминаване на границата.

Превод: GlasNews

Жените на военен отчет няма да могат да излизат в чужбина. От кога?