Изследователите отбелязват, че представителите на тези видове са изключително трудни за забелязване, тъй като са майстори на дегизировката.

В животинския свят има хиляди различни видове, които са усвоили изкуството на камуфлажа — някои от тях са неразличими от клон на дърво, докато други се крият от любопитни очи, като се преструват на листа, пише IFLScience.

Трудността при изучаването на тези удивителни видове животни е, че те са изключително трудни за откриване. За щастие учени са имали късмет и са успели да идентифицират наведнъж 7 нови вида листни насекоми, които също се наричат ​​"ходещи листа".

Имайте предвид, че представителите на тези видове всъщност принадлежат към разред Phasmatodea, който включва също стърчиопашки. Според Обществото на любителите ентомолози този разред има общо повече от 2500 вида с огромно разнообразие от физически характеристики. Например, някои от тях умело се маскират под повредени листа.

Снимка: ZooKeys

В ново проучване международна група учени, ръководена от служители на университета в Гьотинген, успя да разшири този списък от насекоми, известни на науката. Авторите на изследването отбелязват, че камуфлажът е чудесен за защита на насекомите от хищници в дивата природа, но също така затруднява живота на изследователите, които разчитат на външния вид, за да класифицират нови видове.

Според ръководителя на изследването д-р Сара Банк-Обен, тя и нейните колеги са успели да идентифицират само няколко вида въз основа на техните генетични характеристики. Например някои индивиди, намерени в Индия, за които преди се смяташе, че принадлежат към вид, широко разпространен в Югоизточна Азия, бяха включени в проучването. По-късно се оказа, че те принадлежат към напълно нов вид.

Снимка: iNaturalist

Авторите на изследването отбелязват, че в работата си са използвали проби, събрани на терен, както и записи от музеи и частни колекционери, в допълнение към използването на данни от наблюдения на цивилни учени.

Според съавтора на изследването Свен Бредлер, това откритие е изключително важно, тъй като науката днес познава около 3500 вида стърчащи и листни щикалки, като до момента са описани малко над 100 вида от последните. 

Превод: GlasNews.bg