Докато Украйна обмисля как да привлече допълнителни 4,5 милиона работници, за да възстанови страната, Канада ще стартира програма тази есен, която ще позволи на някои украински бежанци да живеят и работят в тази страна за постоянно. Това съобщение се появи на сайта на канадското правителство.

Кой може да използва програмата

Известно е, че само тези украински граждани, които отговарят на определени критерии, ще могат да се присъединят към програмата. Например:

придобиване на статут на временно пребиваване в Канада;
живеят в страната с един или повече членове на семейството.

Властите на страната ще стартират самата програма на 23 октомври тази година.

"Ние ще въведем постоянна подкрепа за тези, които искат да останат в Канада със семейството си завинаги. От 23 октомври 2023 г. постоянно пребиваване ще бъде предоставено на онези, които са избягали от незаконното нахлуване на Русия", се казва в изявлението.

Отбелязва се, че до 31 март 2024 г. украинците с виза CUAET ще могат да влизат в Канада, като използват специални мерки. При влизане временните жители ще могат да кандидатстват за удължаване на престоя си в Канада до три години въз основа на:

разрешителни за обучение;
отворени разрешителни за работа.

„Те също така ще имат достъп до услуги за презаселване като езиково обучение и услуги за заетост“, каза правителството.

Плащания за украинци в Канада

Украинските бежанци, пристигащи в Канада, ще получат еднократна финансова помощ от около 2400 долара (3000 канадски долара). Възрастните украинци имат право на еднократно плащане, а децата под 17 години получават допълнителни 1500 канадски долара (1200 долара).

На плащания могат да разчитат само гражданите:

с валидно разрешение за работа или обучение;
с разрешение за временно пребиваване;
които участват в програмата за спешна имиграция CUAET.