Разбунтували се затворници са убили трима надзиратели в строго охраняван затвор в Таджикистан, където излежават присъди осъдени за религиозен екстремизъм, включително бойци на ИДИЛ предаде БТА. 

Министерството на правосъдието на Таджикистан заяви за Ройтерс, че 29 затворници са били убити в размириците, избухнали в затвора във Вахдат, на 10 километра източно от столицата Душанбе. ИДИЛ, която в един момент контролираше големи територии в Сирия и Ирак, но сега изгуби бастионите си, е поемала отговорност за друг бунт в таджикистански затвор - през ноември миналата година. А преди това, през юли 2018 г., в Таджикистан последователи на джихдистите извършиха смъртоносно нападение срещу западни туристи, отбелязва ДПА.

При бунта във Бахдат 30 особено опасни затворници, осъдени за членство в ИД, след като се въоръжили с ножове и друго хладно оръжие, взели за заложници трима служители на затвора, за да направят опит за бягство, съобщи ТАСС, също цитирайки министерството на правосъдието. Между самите престъпници се стигнало до спор, свършил с престрелка. Администрацията на затвора е взела крайни мерки за потушаване на бунта, сред затворниците има жертва, са заявили от министерството. Източник на ТАСС от силовите ведомства също е посочил, че са убити най-малко 29 затворници.