Военното разузнаване на САЩ предполага, че Русия тайно провежда изпитания на ядрено оръжие с много малка мощност в нарушение на международния мораториум.

„САЩ смятат, че Русия вероятно не се придържа към „нулевия“ стандарт за спазване на мораториума върху изпитанията на ядрени оръжия“, заяви шефът на военното разузнаване в Пенгатона Робърт Ашли на конференция за контрола над ядрените оръжия. Официални представители на американската администрация потвърждават, че с подобни данни разполагат и други разузнавателни и аналитични ведомства, пише Би Би Си.

Руският генерал Владимир Шаманов, който е начело на парламентарната комисия по отбраната, определи изявлението на генерал-лейтенант Ашли като безотговорно. „Невъзможно е тайно да се провеждат ядрени опити при тази техника, която днес контролира тези процеси“, каза Шаманов за Интерфакс, като добави, че професионализмът на военните на САЩ намалява.

Американските аналитици смятат, че руските власти провеждат някои от изпитанията на архипелага Нова Земя, намиращ се зад Полярния кръг.

От Москва: САЩ се готвят да използват ядрено оръжие в Европа!

„Репортери, моля, бъдете по-точни. За това обвинение НЯМА доказателства под формата на цитати“, пише в Twitter директорът в Центъра по контрол над въоръженията и незапространението на оръжията Александра Бел.

По думите й Ашли бил заявил пред един от журналистите, че Русия има възможност да провежда изпитания, но той не е потвърдил, че Русия наистина провежда такива опити.

Руското ръководство многократно е заявявало, че активно се разработват нови видове въоръжение. Президентът Владимир Путин неведнъж публично е говорил за нови оръжейни програми на Русия, които представляват пробив, макар че никога не е споменавал изпитателни ядрени взривове.

През есента на 2018 г. Путин заяви, че Москва може да използва ядрено оръжие само в случай, че е убедена, че потенциалният агресор нанася удар срещу нея.

„Агресорът трябва да знае: възмездието е неизбежно, той ще бъде унищожен. Ние като жертва на агресията, като мъченици ще отидем в рая, а те просто ще умрат. Защото дори няма да успеят да се покаят“, каза Путин, говорейки на дискусионния форум „Валдай“ в Сочи.