Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва категорично осъжда вчерашното изявление на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел, който нарече Русия и Китай „авторитарни”, като заяви, че и двете страни са големи суверенни държави със собствени политически системи и държавни структури.

„На първо място, ние абсолютно не сме съгласни с оценката за Русия и Китай като авторитарни. Не смятаме, че ЕС има каквото и да е право да прави подобна преценка за Руската федерация и Китайската народна република”, казва той.

Песков също така отбеляза, че Москва уважава политическите системи на другите държави и не се намесва във вътрешните им работи.

Вчера висшият европейски дипломат визира срещата между руския президент Путин и китайския президент Си, като заяви, че тя може да доведе до мощен съюз на два „авторитарни режима”, пише "Нова".

Съвместното изявление на президентите на Русия и Китай обяви широко сътрудничество между Москва и Пекин в различни области. Путин и Си разкритикуваха и разширяването на НАТО по света, като призоваха блока да се откаже от подхода си от „епохата на Студената война” и вместо това да допринесе за глобалната сигурност. Те също така подчертаха, че светът е изправен пред преразпределение на властта, и изразиха критика към външните сили, подкопаващи реда в съседните региони.