Сутринта на 15 март полските фермери започнаха да блокират ГКПП Хижне, разположен на границата със Словашката република. Това съобщава Радио Свобода.

Самите фермери казват, че украинските и руските земеделски продукти стигат до Полша по тези пътища. По предварителни данни протестът е планиран да продължи до края на март.

Земеделците планират да пропускат по един камион на всеки час. Протестът не обхваща автобусите и леките автомобили.

Комуната Яблонка също предостави информация за възможните усложнения на движението на ГКПП Хижняк на страницата си във Фейсбук. В съобщението се посочва, че участниците в протеста не са съгласни с "неконтролирания поток на зърно от Украйна към ЕС, който дестабилизира пазара на зърно и доведе до трудна икономическа ситуация за фермерите".

Протестите на полските фермери: какво се знае

От 6 ноември 2023 г. полските превозвачи започнаха да блокират движението на камиони на ГКПП „Кракивец-Корхова“, „Ягодин-Дорогуск“ и „Рава-Руска-Гребене“. Отбелязва се, че причината за стачките е прекомерната конкуренция след либерализацията на международния транспорт между Украйна и ЕС. Освен това на 23 ноември към протеста на границата се присъединиха и полски фермери, които участваха в протеста на ГКПП Шегини-Медика.

Фермерите в Полша и в целия Европейски съюз призовават за промени в ограниченията, наложени им от плана на ЕС за Зелената сделка за справяне с изменението на климата, както и за повторно налагане на митата върху вноса на селскостопански продукти от Украйна.

Сблъсъци между фермери и полиция край Сейма във Варшава, има ранени