Полските фермери, които започнаха мащабен протест в центъра на столицата в сряда, 6 март, влязоха в сблъсъци с полицията близо до Сейма във Варшава. Според телевизионния канал Polsat News първият инцидент е станал пред кабинета на премиера Доналд Туск.

Трябва да се отбележи, че кметството на Варшава се съгласи да проведе няколко стационарни срещи, по-специално пред парламента и кабинета на министър-председателя.

Според телевизионния канал протестиращите фермери са нахлули в сградата на Сейма. На мястото има ранени полицаи. По-рано група протестиращи започнаха да демонтират паветата и да ги хвърлят по полицията. На мястото беше пръскан сълзотворен газ и бариерите, защитаващи сградата на парламента, бяха повредени.

"По време на събитията, които се случиха на улица Wijska, няколко полицейски служители бяха ранени. В момента няколко десетки души са задържани", съобщи щабът на полицията във Варшава около 15:00 часа на 6 март.

Полицията подчерта, че преди това протестиращите са били помолени да се държат според закона.

„Поведение, което застрашава безопасността на нашите служители, включително хвърляне на павета по тях, не може да бъде подценено и изисква твърд и решителен отговор“, каза полицията.

Служителите на реда подчертаха, че органите на реда не са страна в протестите.

"Нашата дейност е напълно прозрачна, протича в присъствието на медиите и подлежи на социална оценка. Ние от своя страна също документираме напредъка и тези материали ще бъдат използвани, включително и за последващи процесуални действия", казаха те. 

Как се развиха събитията

Фермери наводниха Варшава, блокирайки улици и пътища за достъп. Желаещите да влязат с трактори в центъра на столицата от Nowy Dwór Mazowiecki бяха спрени от полицията. Според журналисти от Polsat News фермерите са носили антиукраински плакати.

Според телевизионния канал първият инцидент е станал пред кабинета на премиера Доналд Туск. Участниците в пикета изгориха там ковчег с надпис: „Фермер. Живял 20 години. Беше убит от Зелената сделка". След като ковчегът изгоря, протестиращите започнаха да хвърлят овъглени дъски по полицията. Служителите на реда изблъскаха протестиращите, но не са арестувани.

Пред сградата на канцеларията движението беше блокирано от трактор, превозващ на ремарке макет на танк от бали сено с надпис „АгроАбрамс“. В редица други райони на центъра стопани палят гуми и петарди. Чуват се експлозии на петарди. Въпреки забраната за влизане на селскостопанска техника в града, няколко трактора вече я нарушиха. Служители на полицейското управление на Варшава напомниха, че в града е забранено влизането на трактори и бавно движещи се автомобили.

Друг протест започна в 11:00 местно време близо до сградата на Сейма. Организаторите смятат, че във Варшава ще протестират между 100 и 150 хиляди души.

Исканията на протестиращите

Както и преди, участниците в протеста настояват за ембарго върху вноса на храни и други селскостопански продукти от Украйна в Полша, както и оттегляне на подписа на Полша под програмата Green Deal на Европейския съюз, която предвижда постигане на въглеродна неутралност до 2050 г.

"Ние сме тук, за да кажем на министър-председателя това, което е болезнено за нас, което той трябва да знае. Това е Зелената сделка, всичко свързано с нея, както и защитата на полските граници от наплива на неконтролирани продукти от Украйна, Русия и Република Беларус „Зелената сделка е краят за всички нас. Ако правителството не ни защити, ще бъдем загубени. Полша ще изчезне. Всички сме обединени. В единството има сила, няма да позволим фермерите да бъдат разделени“, каза един от лидерите на протеста по време на речта си.

Освен земеделци, в акциите участват миньори, превозвачи на товари, ловци, лесничеи и пчелари.

В същото време самите селяни започнаха да блокират пътищата. Магистрала А2 между Варшава и Познан е напълно блокирана. Тя е блокирана от бали сено, но все още нямат намерение да ги палят. Подобна ситуация се развива и по други магистрали с национално значение.

"Ние не искаме да правим живота по-труден за хората, но искаме да привлечем вниманието към нашите проблеми. Ние сме тук, за да се борим за полското земеделие, нашите ферми, нашата родина", подчертават протестиращите.

В протестите на фермерите се включиха и миньори.

"Те искат да убият икономиката ни със Зелената сделка. Днес искат да ни я отнемат само защото европейската левица реши да защити планетата", казват представители на синдиката на миньорите, недоволни от екологичните инициативи на Брюксел.