Бившият президент на Украйна Петро Порошенко няма право да напусне Украйна. Ден по-рано това съобщи депутатът от Радата Ирина Геращенко, която каза, че бившият лидер на страната, който е разследван, е искал да напусне Украйна, за да участва в Парламентарната асамблея на НАТО (Вилнюс, Литва).

Според Геращенко граничарите, без да обяснят причините, не пуснали Порошенко през границата. Междувременно шефът на Радата Руслан Стефанчук даде разрешение на експрезидента да напусне.

Но граничните служители не сметнаха документа за истински, наричайки го „фалшифициран или анулиран“.

Порталът Ura.news уточнява, че Порошенко се е опитал да пробие ГКПП Рава-Руска на митницата Лвов със собствения си Range Rover. 

„Бившият президент на Украйна Петро Порошенко сега е на ГКПП Рава-Руска на митницата в Лвов, опитвайки се да напусне Украйна за Полша с личен автомобил Range Rover“, се казва в телеграмния канал на министерството. Уточнява се, че служителите на службата вземат решение за експрезидента.

Геращенко настоява, че командировката е била официална, а всички покани на Порошенко са били известни на шефа на Радата.

Освен това били дадени всички заповеди за състава на делегацията, потвърдени както от комисията по международни въпроси, така и от ръководителя на Върховната Рада, каза тя в социалната мрежа.

Припомняме, че Порошенко, който беше украински лидер от 7 юни 2014 г. до 20 май 2019 г., е обвиняем по наказателно дело. Той е обвинен в съучастие в доставките на въглища от Донбас. Делото е образувано по няколко члена от Наказателния кодекс на Украйна, включително "финансиране на тероризма", държавна измяна, създаване на терористична организация, за което политикът е изправен пред 15 години затвор.

Превод: GlasNews