Русия призова България и 5 други държави да окажат влияние на собствениците на чуждестранни кораби в пристанището на Мариупол, за да ги изведат до местата по постоянна регистрация. Това каза в четвъртък началникът на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев, цитиран от ТАСС.

Освен българския кораб „Царевна“ в пристанището има и кораби на Доминиканската република, Либерия, Панама, Турция и Ямайка. Те обаче продължават да не напускат, въпреки че по думи на Мизинцев има осигурен безопасен коридор за тях.

"Царевна" се намира в пристанището на Мариупол от началото на войната в Украйна през февруари. На 18 април повечето от моряците от екипажа се прибраха в България, като капитанът и още двама души останаха на борда на кораба по собствено желание.

"Въпреки условията, създадени от руската страна за безопасно излизане на шест чуждестранни кораба за сухи насипни товари, блокирани преди това от Украйна, от водите на Мариупол, ръководствата на страните, от (които са) компаниите собственици на съдовете, все още не са предприели мерки за изтегляне на тези кораби", каза Мизинцев.

По думите му специалисти от руския Военноморски флот са елиминирали опасността от мини в акваторията на пристанището на Мариупол.

"В резултат... цивилни кораби може безопасно да използват пристанището“, каза руският генерал и допълни, че на 25 май сутринта руските въоръжени сили са отворили в Азовско море морски хуманитарен коридор "с дължина 115 мили и широчина 2 мили", който функционира денонощно.

Югоизточният пристанищен украински град Мариупол на Азовско море беше превзет по-рано през май от армията на Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Донецка област. Последни в града бяха останали украинските бойци от полка „Азов“, които сега са военнопленници в контролирани от Русия градове.