Всяко руско нахлуване в Украйна ще доведе не само до драстични икономически санкции, но и до увеличено военно присъствие на НАТО в Източна Европа, заяви американският вицепрезидент Камала Харис в изказването си на Конференцията по сигурността в Мюнхен.

„Мога да заявя категорично, че ако Русия продължи нахлуването си в Украйна, Съединените щати и съюзниците ни, ще наложим значителни и безпрецедентни икономически ограничения“, каза тя.

Според Харис струпването на руски войски по границите с Украйна е пряка заплаха за европейската сигурност.

Германският канцлер Олаф Шолц каза от своя страна, че има „важни индикации“ за съществуващ шанс за предотвратяване на руска инвазия в Украйна чрез дипломация. По думите му има очевиден интерес от страна на Кремъл към преговори относно гаранциите за сигурност.

Взрив в Луганск

„Въпреки всички различия имаме важна индикация, че има подкрепа за преговори за контрол на въоръженията“, каза Шолц на Мюнхенската конференция по сигурността.

Западът е готов да отговори незабавно със санкции Русия в случай на агресия, но все още се надява да избегне че чрез диалог, предупреди германския канцлер.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че руските военни са „готови да влязат в Украйна, но в същото време изрази надежда, че руският президент Владимир Путин ще се отдръпне от ръба на войната.

Украйна съобщи за загинал при обстрел от сепаратистите

По време на посещение в Литва Остин обеща Вашингтон да подкрепи своите балтийски съюзници на фона на опасенията в региона за евентуална инвазия, информира БНР. Русия отрича да е планирала всякакви атаки.

„Искам всички в Литва, Естония и Латвия да знаят, както и президентът (Владимир) Путин в Кремъл, че Съединените щати подкрепят съюзниците си“, подчерта Остин на пресконференция във Вилнюс, след разговори с литовски лидери.

Байдън е убеден, че Русия ще нападне Украйна